Videopodcast

Videopodcasts är en variant av den vanliga podcasten. Här kombineras ljud med visuell media. Kärt barn har många namn och företeelsen kan även benämnas som videocasts, vidcasts eller vodcasts. I genren ingår också vloggar, vilka är mer personliga berättelser, filmade som en videodagbok eller blogg i videoformat. Även filmskapare använder videopodcasts för att sprida sina verk. Videopodcastens värld är demokratisk eftersom alla som har tillgång till rätt teknik kan skapa och ge ut sina verk eller budskap.

Det är vanligt att företag använder sig av videopodcasts för att förmedla sina budskap och nå nya marknader. Många företag eller influencers idag producerar filmer som förklarar hur en produkt fungerar eller vad företaget står för. Det händer också att dessa publicerar intervjuer med intressanta personer inom företaget eller organisationen som används i sälj- och marknadsföringssyfte. Både små och stora företag kan på så vis nå ut via denna marknadsföringskanal på ett modernt och kostnadseffektivt sätt.

Videopodcast

Vad behövs?

Det är snarare den som gör det mest intressanta och kreativa innehållet som lockar flest tittare istället för den som har högst marknadsföringsbudget. Tidigare förväntade sig mottagarna mer välproducerade filmer, men idag är vi så vana vid att se lite enklare upplägg utan märkvärdiga studios och perfekt ljud. Det gör att fler kan nå ut via videopodcasts så länge innehållet är relevant. Ett populärt ämne är spel och här hittas exempelvis Giant Bombcast och Kinda Funny Gamescast.

Det enda som behövs för att skapa en videopodcast är i princip en kamera och internetuppkoppling. Ett redigeringsprogram kan också vara bra för att höja kvaliteten, men någon form av tillhörande verktyg för videoredigering ingår i de allra flesta datorer och mobiltelefoner idag. För den som själv vill starta en videopodcast är det viktigt att fundera över vad den ska handla om samt hur den särskiljer sig från redan aktiva videopodcasts.

Det är också viktigt att välja rätt värd. Detta eftersom videopodcasts som frontas av ett känt ansikte som väcker mest uppmärksamhet. Det är bra om det finns möjlighet att låta en känd person gästa åtminstone i början, då de personer som redan följer personen lockas att titta på just din videopodcast. En annan aspekt att fundera kring är formatet. Det är vanligt att rama in videopodcasts med fasta inslag eller någon form av återkommande struktur.