Vad är podcast noveller?

En podcast innebär att du prenumererar på en novell, poddradio, poddsändning eller podd av något slag, som du får till dig och lyssnar på via ljudfiler. Därefter väljer du själv när du vill lyssna på avsnittet via din dator eller en app på mobila enheter. Du kommer få varje avsnitt av noveller löpande och författaren läser korta berättelser om sitt liv, fiction eller annat spännande som du tycker är intressant.

Vad är podcast noveller?Fördelen just med noveller är att det är korta berättelser, vilket gör att du kan lyssna ett kort tag och ändå få hela berättelsen. Novellerna kan vara en enstaka berättelse eller uppdelade på flera korta kapitel. Det finns nischade podcastnoveller, så som exempelvis SciFi, skräck, fantasy och erotik, vilket bara ett fåtal nischer som du kan välja och vraka mellan. Det gör att du kan välja sådana noveller som du gillar.

Podcast noveller du inte vill missa

Jens Lapidus är en svensk författare som skriver kriminal- och thrillerböcker och han gav ut en spinoff podcastnovell för ett par år sedan som heter ”Handen”. Den novellen är uppdelad på fem avsnitt och handlar om karaktärerna Loke och Emilie som tar sig an den undre världen på nätet. Tidigare har Jens skrivet om paret som en trilogi i bokform. Lapidus läser själv noveller för dig och den är riktigt nervkittlande.

Gillar du fantasy, skräck och SciFi så kan du börja prenumererar på Fruktan som erbjuder podcastnoveller just inom dessa teman. Fruktan är ett författarkollektiv som elva författare bidrar med sina alster. Dessutom har de också en blogg och där kan du läsa novellerna om du inte vill lyssna på berättelserna. I bloggen kan du även få tips om hur du själv ska skriva noveller, på spel och böcker som du inte borde missa.

Sveriges Radio har också en prodcast i novellform och där kan du lyssna på bland annat Staffan Westerbergs novell om ”Porslinstomten – En berättelse om julen. Dessutom kan du också lyssna på olika intervjuer, som till exempel nobelpristagaren i litteratur Olga Tokarzcuk som blir intervjuad av Anna Tullberg. Vill du hellre lyssna på erotiska noveller kan du göra det i podcasten Längtan. Hannes Hedlöf berättar om sitt liv och annat trevligt i sin självbiografiska podcast novell.