Vad är oggcast?

Låt oss börja från början och snabbt reda ut var en podcast är, för att sedan gå över till vad en oggcast är. En podcast är enkelt förklarat en serie ljudinspelningar om vad som helst som kan lyssnas på online eller laddas ner av lyssnaren. Typ radio fast på internet för att använda en enkel förklaring. För att förklara vad oggcast är behöver vi bli lite mer nördiga och gå in på mer tekniska detaljer.

En oggcast är en typ av podcast, fast ljudfilerna måste vara inspelade och distribuerade i särskilda ljudformat. En av dessa programvaror heter just Ogg Vorbis och där av härstammar namnet oggcast. Ogg Vorbis är så kallad öppen programvara. Som innebär att vem som helst har tillgång till den och kan använda den fritt. Vorbis-formatet släpptes för första gången år 2002 av startades av en människa vid namn Chris Montgomery.

Fler tekniska detaljer om oggcast

Vad är oggcast?Så vad krävs det för att en ljudinspelnig ska få heta oggcast? Här kommer en förklaring: en podcast som distribueras i MP3-format och i Ogg Verbis-format får inte kallas oggcast. Det är en ganska strikt definition för att få kallas oggcast, ljudfilerna få endast finnas i vissa specifika format. Så om podcasten bara distribueras i till exempel Ogg Verbis-formatet, då kan den få kallas oggcast, inte annars. Det låter ganska komplicerat, kanske?

En av de första gångerna termen oggcast användes var av en hackare och journalist vid namn Klaatu. Klaatu hävdade år 2010 att hans dåvarande podcast var världens första oggcast. Klaatus podcast fanns då tillgängliga i olika format som gjorde den till en oggcast, och podcasten fanns inte tillgänglig i MP3-formatet. Det finns olika sorters fördelar med att publicera sin podcast som en oggcast, och några av dessa kommer att avsluta denna artikel:

Mozilla Firefox och Google Chrome stödjer att spela upp OGG Vorbis-filer direkt i webbläsaren utan några så kallade plug-ins behövs. Ogg Vorbis är så tidigare nämnts en fri programvara. Detta gör att vem som helst kan använda sig av formatet och styrs inte av några större företag och så vidare. Detta kan dock även innebära nackdelar när det kommer till att nu ut till en större skara människor, då formatet inte stöds av flera sorters webbläsare.