Podcastens historia

Redan 2003 lades grunden till dagens podcasts, eller poddradio som det även kallas på svenska. Apple tog då fram ett skript, som kunde ta ljudfiler från bloggar i syfte att kunna spela upp dem separat. Internet har givetvis hjälpt till i det att öka delningarna av dessa ljudklipp, så att fler kan ta del av dem och intresset för podcasts ökat. I Sverige kom genombrottet 2006, och sedan dess har trenden bara vuxit.

Just ordet ”pod” sägs ha sammankoppling med iPod, eftersom Apple var de som introducerade dessa skriptade ljudklipp från början. ”Cast” kommer från broadcast, som betyder sändning på engelska. Eftersom podcasts eller poddradio används genom RSS-flöden är det ett snabbt och enkelt sätt att tillhandhålla ljudklipp, vilket har gjort att populariteten ökat. Itunes var tidiga med att bygga in RSS-stöd i sitt program, och på så sätt var det enkelt att ta del av podcasts.

Podcastens historia

Första svenska podcast

I Sverige blev podcasts riktigt stort när poddar som Värvet, samt Filip & Fredrik började sända regelbundet. En av de historiskt mest lyssnade poddarna är intervjubaserade podden Värvet, som sändes för första gången i mars 2012. Den har genom åren sänt flera hundra avsnitt, och ökat intresset för podcasts i Sverige. Det som från början var en smal nisch, eftersom radio och video var större, har nu tagit plats på mediascenen.

Mellan 2006 och 2016 delades det Svenska podcastpriset ut årligen. Den första vinnaren var ”Radio Pleppo”, som vann Sveriges bästa podcast, två år i rad. Det var ett program på finlandssvenska, som mixade historia med roliga sketcher. Andra vinnare har varit P3:s ”Mammas nya kille”, Filip och Fredrik samt Alex och Sigge, som alla vunnit flera priser på galan. P3 har ökat sina lyssnare genom att även erbjuda många av programmen som podcasts.

Historian bakom podcasts har som sagt sin koppling till Apple och iPod, men numer kopplar inte många samman iPod och podcasts längre. En av de riktiga långkörarna inom poddar är Filip och Fredrik, vilka inom kort kommer fira 500 avsnitt. Detta är den podd som varat längst i Sveriges poddhistoria. Poddens historia som helhet är relativt kort och ny, men framtiden ser spännande ut då alltfler svenskar betraktar podcasten som en del av vardagsrutinen.