Allt du behöver veta om podcasts

Podcasts eller poddar som det även kallas, har vuxit snabbt i popularitet i Sverige. Podcasts utvecklades av Apple 2003, syftet var att du skulle kunna lyssna på ljudfiler i din Iphone eller Ipod. Än idag är Apple störst på podcasts, och vem som helst kan lägga in sin podd i Itunes. I Sverige fick podden sitt genombrott år 2006.

Ofta går två kändisar ihop och diskuterar och analyserar ömsom allvarligt, ömsom med skratt och humor och olika ämnen. Andra poddar är specialiserade på olika ämnen, såsom historia eller svenska mordfall. Även radiostationer har populära bloggar. De överlägset största svenska poddarna i dessa kategorier är Sigge & Alex, Wahlgren & Wistam, Historiepodden, En mörk historia och P3 Dokumentär. Andra i topp är Skäringer & Mannheimer, Mordpodden och Rättegångspodden.

Allt du behöver veta om podcasts

Svenska poddar: enkelt, gratis och populärt

Den stora fördelen med podd är att den inte är bunden till plats eller tid, som ett traditionellt radioprogram. En annan fördel är att det är både billigt enkelt att skapa en podd, vem som helst kan göra det. Det gör att det finns väldigt många poddar idag där många fungerar som offentlig dagbok. Svårigheten är som alltid att sticka ut i bruset.

Sveriges Radio är ett exempel på en svensk radiostation med många egna poddar som du enkelt kan ladda hem och lyssna på. Om du laddar ner deras app får du automatiskt nya avsnitt av de poddar som du prenumererar på. De flesta av deras program finns som poddar, alltså ljudfiler att ladda hem. P3 Dokumentär är deras absolut populäraste. Deras poddar är gratis och reklamfria.

De kommersiella poddarna finansieras av reklam och sponsring. Men det är viktigt att de håller en balansgång, eftersom för mycket reklam kan skrämma bort lyssnare. Å andra sidan, blir en podd tillräckligt populär, pratas det om den och du ”måste” ha lyssnat på senaste avsnittet. Poddarna Sigge&Alex samt Wahgren&Wistam kan definitivt sägas höra hit. Kanske håller podd på att ersätta radion och nyhetstidningarnas krönikörer för ungdomar?